sobota, 13 listopada 2010

Świąteczna zapiekanka


Nazwałam tą zapiekankę świąteczną z dwóch powodów; po pierwsze dlatego; że ostatnio przygotowałam ją w Święto Niepodległości, a po drugie dlatego, że jej przygotowanie jest czasochłonne i najlepiej "wziąć się za nią " w dzień wolny.
Zapiekanka składa się z 2 części górnej - zapiekanego ryżu i dolnej - mięsa z warzywami - prawdziwa uczta :)

Składniki:

część mięsna

30dkg mięsa mielonego, najlepiej wołowego
1 puszka groszku (tym razem zastąpiłam groszek batatem)
2 marchewki
1 cebula
1 czerwona, słodka papryka
2 ząbki czosnku
1 szkalnka bulionu z kurczaka
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz do smaku

część ryżowa

1 woreczek białego ryżu
1 jajko
1 szklanka tartego twardego sera
3 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni

Część mięsna

1. Cebulę, marchew, paprykę i batata kroimy w kostkę



2. Na patelni podsmażamy cebulkę, mięso mielone, marchew, paprykę ( i batata). Dodajemy czosnek, doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem, podlewamy bulionem.



3. Po około 7 - 10 minutach, gdy bulion odparuje, dodajemy groszek i przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego



Część ryżowa:

1. ryż gotujemy w osolonej wodzie a następnie odstawiamy do sotygnięcia.

2. W misce mieszamy ryż z jajkiem, jogurtem i serem.

3. Tak powstałą masę ukłaamy na warstwie mięsnej w naczyniu żaroodpornym i dokładnie wygładzamy



Pieczemy w piekarniku przez 40 min, lub aż ryżowa skórka będzie przybązowiona.


Voila! Zapiekanka gotowa


Delicja

1 komentarz:

  1. meeega smakowita zapiekanka, ale rzeczywiście wymaga trochę czasu :) Nic to! czas na pewno nie będzie zmarnowany :)

    ChocoManiac :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...