sobota, 13 listopada 2010
Świąteczna zapiekanka
Nazwałam tą zapiekankę świąteczną z dwóch powodów; po pierwsze dlatego; że ostatnio przygotowałam ją w Święto Niepodległości, a po drugie dlatego, że jej przygotowanie jest czasochłonne i najlepiej "wziąć się za nią " w dzień wolny.
Zapiekanka składa się z 2 części górnej - zapiekanego ryżu i dolnej - mięsa z warzywami - prawdziwa uczta :)
Składniki:
część mięsna
30dkg mięsa mielonego, najlepiej wołowego
1 puszka groszku (tym razem zastąpiłam groszek batatem)
2 marchewki
1 cebula
1 czerwona, słodka papryka
2 ząbki czosnku
1 szkalnka bulionu z kurczaka
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz do smaku
część ryżowa
1 woreczek białego ryżu
1 jajko
1 szklanka tartego twardego sera
3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni
Część mięsna
1. Cebulę, marchew, paprykę i batata kroimy w kostkę
2. Na patelni podsmażamy cebulkę, mięso mielone, marchew, paprykę ( i batata). Dodajemy czosnek, doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem, podlewamy bulionem.
3. Po około 7 - 10 minutach, gdy bulion odparuje, dodajemy groszek i przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego
Część ryżowa:
1. ryż gotujemy w osolonej wodzie a następnie odstawiamy do sotygnięcia.
2. W misce mieszamy ryż z jajkiem, jogurtem i serem.
3. Tak powstałą masę ukłaamy na warstwie mięsnej w naczyniu żaroodpornym i dokładnie wygładzamy
Pieczemy w piekarniku przez 40 min, lub aż ryżowa skórka będzie przybązowiona.
Voila! Zapiekanka gotowa
Delicja
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
meeega smakowita zapiekanka, ale rzeczywiście wymaga trochę czasu :) Nic to! czas na pewno nie będzie zmarnowany :)
OdpowiedzUsuńChocoManiac :)