piątek, 26 listopada 2010

Czerwono-zielone penne


Przy całej swej miłości to lekkich makaronów czasem nie potrafię odmówić sobie upichcenia bardziej sycącej, iście zimowej wersji pasty :) Z mięsem, warzywami, sosem i serem oraz rozgrzewającym czosnkiem i ziołami :) Sos oczywiście zrobiony z warzyw i oliwy bez sztucznych, proszkowych dodatków, aby uniknąć efektu "makaronu instant" :)

Składniki:
400-500gr makaronu penne
500gr mięsa mielonego (ja przeważnie używam z indyka, ale to wedle uznania)
1 średnia cukinia
ok.20-30 sztuk oliwek
2 puszki pomidorów (jako, że jest jesień/ zima to pomidory świeże niestety nie mają tyle aromatu i koloru chociaż można dodać kilka)
kilka pomidorków koktailowych dla podkreślenia smaku i koloru
parmezan
oliwa z oliwek
3-4 ząbki czosnku ( w wersji "do pracy" użyłam dwóch - mam litość :D )
bazylia, tymianek, oregano
świeżo mielony pieprz i sól

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem oliwy i soli, a następnie hartujemy zimną wodą i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy mięso mielone. Smażymy i dusimy ok. 10-15 minut dzieląc mięso na malutkie kawałeczki drewnianą łyżką. Kroimy cukinie w dużą kostkę i dorzucamy do mięsa, a następnie całość obficie solimy oraz pieprzymy. Gdy cukinia zmięknie wlewamy zawartość puszek z pomidorami (łącznie z sosem) oraz dodajemy dużo ziół. Dusimy wszystko na małym ogniu. Następnie wyciskamy dowolną ilość czosnku. Kroimy oliwki wpół i dorzucamy do całości. Jeśli mamy w miarę aromatyczne pomidory, kroimy je w kostkę i dorzucamy do dania. Osobiście w jesień/zimę polecam dorzucić kilka pomidorków koktailowych. Na koniec ostrożnie łączymy sos z makaronem i posypujemy penne startym parmezanem.

Smacznego :) Tym kolorowym penne najecie się do syta ;)

ChocoManiac

2 komentarze:

  1. Wydaje sie mega pyszny i rzeczywiście syty :) Bardzo fajne kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, zgadzam się z przedmówczynią :) w sam raz na zimę i nie tylko ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...