poniedziałek, 22 listopada 2010
Ciasto kakaowo-czekoladowe z wiśniami i porzeczkami
Nie muszę nadmieniać, że jako ChocoManiac lubię czekoladę, czekoladowe ciasta, ciasteczka, cukierki itd :) Tym razem jednak postanowiłam zrobić mniej słodkie, ale bardzo lekkie ciasto kakaowe z deserową, mocno czekoladową polewą oraz wiśniami i porzeczkami :) Palce lizać czeko i kakao maniacy ;)
Składniki:
350gr miękkiego masła
3 szklanki cukru (może być cukier puder)
6 roztrzepanych jajek
3 szklanki mąki
2.5 szklanki mleka
5-6 łyżek kakao
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki esencji waniliowej
3 łyżeczki esencji rumowej
dżem porzeczkowy
wiśnie bez pestek w słoiku (w syropie/ kompocie)
Polewa:
dwie deserowe czekolady
pół szklanki mleka
Uwaga: składniki są dobrane do dużej formy tortowej. Ciasto można jednak zrobić w formach keksowych lub mniejszych kwadratowych i wtedy polecam zrobić z połowy lub dwóch trzecich składników (w zależności od formy).
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wkładamy masło, cukier i esencje waniliową oraz rumową do miski i ucieramy do momentu uzyskania lekkiej, puszystej masy. Stopniowo dodajemy jajka ciągle mieszając. Następnie przesiewamy mąkę do osobnego naczynia, dodajemy proszek do pieczenia i kakao. Do utartej masy z masłem i jajkami stopniowo dosypujemy na przemian mieszankę mączną i mleko. Cały czas ucieramy, aby nie było grudek. Tortownicę nacieramy masłem i posypujemy bułką tartą, a następnie przelewamy do niej całą masę. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Patyczkiem/ wykałaczką sprawdzamy czy ciasto jest gotowe (zakładamy, że jest jeśli nie klei się do patyka).
Po upieczeniu ciasta wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Następnie ostrym nożem przekrajamy całe ciasto wzdłuż i ostrożnie zdejmujemy górną część. Wierzch drugiej części smarujemy obficie dżemem porzeczkowym, a na nim układamy wiśnie (wedle uznania). Następnie ostrożnie nakładamy z powrotem drugą część ciasta. Kolejnym krokiem jest roztopienie czekolad. Ja robię w ten sposób, że na gotującą się wodę w garnku kładę rondelek z pokruszoną w kostki czekoladą i na parze rozpuszczam ją. Gdy gęstnieje za bardzo dodaję trochę mleka. Gdy cała czekolada się rozpuści polewam nią ciasto tak, aby całe było nią pokryte i żeby stworzyła się z niej skorupa. Następnie na górze ciasta układam wiśnie. Gdy czekolada zastygnie, ciasto jest gotowe do podania :)
Nie za słodkie, kakaowe ciacho z mocno czekoladową polewą i pysznymi owocami :)
Smacznego!
ChocoManiac
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Piękne ciasto....Wygląda ma mistrzostwo smaku, liczę na degustację :P
OdpowiedzUsuńojoj...chętnie bym providowała, ale to na specjalną okazję ciacho było i już go nie ma...Obiecuję, że next wypiek przyniosę :D
OdpowiedzUsuńChoco
Naprawdę wydaje się smakowite ;) Bardzo fajne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńA.