niedziela, 14 listopada 2010

Tortilla de patatas


Ten weekend upłynął mi pod znakiem hiszpańskich tapasów, które absolutnie kocham i dlatego postanowiłam założyć na nie specjalną etykietę :) W piątek pałaszowałam je w knajpie, a wczoraj w domu przygotowałam kilka tapasów na "hiszpański wieczór" ze znajomymi. Co to właściwie są tapas i skąd ich urok i powodzenie? Tapas to niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii.Pochodzenie tapas wiąże się z tym, że Andaluzyjczycy pijąc wino/ piwo przykrywali szklankę plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronił przed owadami. Z czasem zaczęto dodawać cienką kromkę chleba z różnymi dodatkami. Do dziś zwyczaj tapas ewoluował i praktycznie każda przekąska z hiszpańskimi składnikami może być uznana za tapas, a szczególnie małe kanapeczki, owoce morza podane rozmaicie, warzywa i owoce w koreczkach lub osobno, a także szynki (szczególnie jamon serrano i jamon iberico) oraz wszelakie sery kozie i pleśniowe.

Dla mnie tapasy mają w sobie magię, ponieważ super się je przyrządza i pałaszuje w gronie znajomych i rodziny. Ja zdecydowałam się na podanie pysznych gambas a la plancha (czyli krewetkek smażonych na patelni wraz z czosnkiem, cytryna i kolendrą), kawałków wędzonej rybki z sosem czosnkowym oraz małych tostad z pastą pomidorowo-bazyliowo-czosnkową i serem pleśniowym, no i oczywiście najprawdziwszej tortilla de patatas lub jak kto woli espanola :) Spośród wszystkich hiszpańskich tapasów jest ona dla mnie najbardziej charakterystyczna dla Hiszpanii i to dlatego wlaśnie przepis na tortille dziś podam :)

Do tortilli de patatas można dodać praktycznie jakichkolwiek składników - warzyw, ziół, mięsa itd. Ja jednak pokochałam ją najbardziej w swej klasycznej, czystej formie :) Czytałam, że istnieje spór czy oryginalna tortilla powinna zawierać cebulę czy nie. Ja preferuję bez, więc tak też przyrządziłam :)



Składniki:
5-6 ziemniaków
3 jajka
oliwa z oliwek
sól i pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:
Ważna jest średniej wielkości patelnia, ze stosunkowo wysokimi ściankami, do której nie przywierają smażące się potrawy. Wlewamy oliwę i rozgrzewamy patelnię. Ziemniaki kroimy w plasterki, a następnie w łódeczki albo nawet w kostkę, aby szybciej się usmażyły. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i solimy oraz pieprzymy. Smażymy na średnim ogniu aż będą miękkie. Nie powinny być jednak przypieczone, ani mieć chrupiącej skorupki. Jajka roztrzepujemy w misce i solimy oraz pieprzymy. Dodajemy miękkie ziemniaki i łączymy całość. Delikatnie przelewamy z powrotem na patelnie z oliwą i smażymy ok. 10 minut na małym ogniu. Ważne jest, aby smażyć na małym ogniu, ponieważ tortilla nie powinna się przypalić, a dobrze zrobić w środku. Następnie ważny moment - przy użyciu talerza musimy odwrócić tortillę. Bierzemy talerz pokrywający patelnie, a następnie zakrywamy patelnie i obracamy ją tak aby tortilla wylądowała na talerzu. Później musimy zzsunąć omlet z powrotem na patelnie i smażyć jeszcze z 3 minuty, aby dolna część się usmażyła. I tak oto pyszna i najprawdziwsza hiszpańska tortilla jest gotowa!

Pyszna, sycąca i co równie ważne - bardzo tania ;)

Smacznego :)

ChocoTapasManiac

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię :)Musze sama kiedyś zrobić, dawno nie jadłam.
    To jest danie, które dobrze smakuje chyba ze wszystkim :)

    Dobra fotka :D

    Pozdroweczki

    Delicja

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, że dodałyście przepis na typową tortillę :)

    PS. Też lubię tapasy :)

    Pozdrawiam,
    Magda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...