sobota, 13 listopada 2010

Muffinki z limonką, białą czekoladą i prawdziwą wanilią


Muffinki można robić na tyle sposobów i dodawać tak różne składniki, że nie ma możliwości żeby się znudziły :)Tym razem postanowiłam użyć jednego z moich ukochanych owoców czyli limonki jako bazy. Kocham zapach limonki i uważam, że można jej używać do wszystkiego - do wypieków, do sałatek, do marynowania mięs i oczywiście do drinków ;) Limonki zamierzałam użyć aż na trzy sposoby - jako sok dodany do ciasta, skórka oraz oczywiście najpyszniejszy na świcie lukier limonkowy jako zwińczenie babeczek. Uznałam, że orzeźwiająca limonka doskonale skomponuje się z bardzo słodką białą czekoladą, która w wypiekach przypomina trochę karmel. Do tego wanilia uzyskana z prawdziwej waniliowej laski i efekt murowany :D


Składniki "suche":
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1.5-2 tabliczki białej czekolady
skórka starta z dwóch limonek
nasiona wanilii wyłuskane z laski waniliowej (wedle uznania)

Składniki "mokre":
1 szkl. mleka lub jogurtu
1/2 szkl. oleju
1 jajo
sok z dwóch limonek

Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Składniki "suche" mieszamy dokładnie i łączymy ze sobą. Kruszymy/kroimy czekoladę na malutkie kosteczki oraz dorzucamy do składników suchych (muszą to być dosyć drobne kosteczki, aby się rozpuściły). Dorzucamy skórkę z limonki. Składniki "mokre" mieszamy w drugiej misce najlepiej trzepaczką. Następnie wlewamy "mokre" składniki do "suchych" i mieszamy aż do połączenia. Wkładamy do foremki na muffinki lub do jednorazowych foremek (mniej więcej na 2/3 wysokości). Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy 20-25 min. do wyrośnięcia i zarumienienia.

Lukier limonkowy:
Kocham lukier :) Może dlatego, że nauczyła mnie go robić moja babcia jak byłam małą dziewczynką i do dziś mam to wspomnienie bardzo żywe w pamięci...Jest kilka rodzajów lukru. Najpopularniejszy jest lukier z białek i cukru pudru (ja lubię go najmniej). Następnie jest lukier cytrynowy (mojej babci :D ) uzyskiwany z soku z cytryny i cukru pudru. Ja natomiast najbardziej lubię lukier z soku z limonki i cukru pudru :) Sok z dwóch lub nawet trzech limonek mieszamy z cukrem pudrem aż do uzyskania białej gęstej konsystencji, a następnie smarujemy nim górę muffinek. Można posypać skórką z limonki dla dekoracji.

Należy odczekać 10-15 minut aż lukier stwardnieje i pyszne, orzeźwiająco - słodkie muffinki są gotowe do spożycia :D

Smacznego!
CzekoMuffinkoManiac

3 komentarze:

  1. Pycha! Też uwielbiam limonke :) muszę w końcu sprawić sobie formy na muffiny.

    A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne są!Ja też chcę spróbować : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Limonka kosi całkowicie!!! te muffinki są rewelacyjne ;]

    Janusz

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...