poniedziałek, 22 listopada 2010

Sałatka Cezara według Delicji

Delic
Nie wiem czy Cezar faktycznie jadał taką sałatkę, ale jeśli nie to pownien był, choćby dlatego, że jest to bardzo zdrowe danie bogate w białko, błonnik i witaminy i oczywiście dlatego, że jest pyszna :)Kruchy, aromatyczny kurczak, soczyste pomidory oraz intensywny nieco gorzkawy parmezan, który wieńczy dzieło...

Składniki:

ok 1/2 główki sałaty lodowej
1 mała czerwona cebula
5 dużych pomidorów koktailowych
1 nieduża cukinia
1 pokedyńcza pierś z kurczaka
około 100g parmezanu
zioła: tymianek, bazylia, oregano (po 1/2 łyżeczki)
2 łyżki oliwy z oliwek
cytryna lub limonka
sól i pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski.
w małej misce mieszamy zioła z sokiem z połowy cytryny, łyżką oliwy solą i pieprzem; obtaczamy w tej mieszance cuninię i kurczaka.
Układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
W między czasie, kroimy lub rwiemy salatę,cebulę kroimy w bardzo cienkie krążki, a pomidorki na ćwiartki. Mieszamy wszystko razem w misce.
Dodajemy upeczzoną pierś i cukinię.

Całość polewamy łyżką oliwy z sokiem z pozostałej połowy cytryny, doprawiamy sola i pieprzem i na koniec posypujemy startym parmezanem

Bon Appetit

Delicja

6 komentarzy:

  1. Mniaaaam :) Pycha sałatka :D chętnie bym schrupała ;)

    Czeko

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie lubię takie sałatki :) Chociaż dorzuciłabym jeszcze jakiś składnik mimo, że to pewnie profanacja sałatki Cezara.

    Pozdrawiam!
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  3. Cos Ty, przepis to pewna propozycja...jeśli bardziej by Ci smakowało to dodawaj składniki.
    To jest moja wersja sałątki Cezara - dodałam cukinię

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. witam, ;) ja generalnie jestem za tym zeby przepisow z historycznym backgroundem trzymac sie scisle, bo jak zaczniemy modyfikowac to to juz nie moze sie nazywac ceasar salad tylko salatka. Podaje link do wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Caesar_salad. Glownym skladnikiem jest salata rzymska, ktora tez jest lekko podsmazana, parmezan i grzanki. Przepis byl modyfikowany i dodawano grilowanego kurczaka lub anchovies ;).
    Nie jestem przeciwna modyfikowaniu roznych przepisow, ale np. pierogi ruskie nie bylyby ruskimi gdyby zamiast sera i ziemniakow, ktos nafaszerował je śledziami ;).
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Droga Anonimowa Osobo,

    masz zupełną rację to nie jest sałatka Cezara według oryginalnej receptury, dlatego nieco zmodyfikuję nazwę.
    Jeżeli chodzi o przepisy w ogóle, uważam, że mogą one być po prostu inspiracją i osobiście nie zawsze przestrzegam wszystkich szczegółów.

    Pozdrawiam

    Delicja

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...