niedziela, 14 listopada 2010

Tuńczyk&avocado

Tuńczyk i avocado stanowią niesamowicie zgrany duet, na ciepło i na zimno. Teraz będzie na zimno - w sałatce.
To jedna z najzdrowszych znanych mi sałatek, a poza tym zawiera same smakowitości, nawet Ci, którzy gardzą na codzień zieleniną, zjadają ją bez zmrużenia oka ;)

Składniki:

mała główka sałaty lodowej
2 pomidory
2 owoce avocado
2 jajka
puszka tuńczyka w oleju lub soku własnym
cebula
garść nasion słonecznika

sos:

1 ząbek czosnku
sok z 1 limonki
oliwa z oliwek - dwa razy więcej niż soku
sól i piperz

Przygotowanie:

1. Jajka gotujemy na twardo i odtawiamy do ostygnięcia.
2. Na suchej patelni prażymy słonecznik, pogrzewamy z obu stron aż zbrązowieje, ale nie zczernieje ;)
3.Cebulę siekamy bardzo drobno, szatkujemy liśćie sałaty, kroimy w sporą kostkę pomidora i avocado.
4. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, dodajemy tuńczyka, mieszamy dokładnie, posypując świeżo mielonym pieprzem.
5. Na końcu układamy pokrojone w ćwiartki jajka i posypujemy prażonym słonecznikiem.

Sos:

ząbek czosnku miażdżymy w dowolny sposób, mieszamy z solą. Następnie w naczyniu zalewamy czosnek i sól, sokiem z limonki i oliwą, mieszamy i polewamy sałatkę.




DELICJE!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam sałatki z tuńczykiem i jajkiem :D Delicje Delicjo :P

    CzekoManiak

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...